woensdag 26 maart 2014

Blog 1: Media Archeologie

Portable Cassettespeler

De walkman, ken je ‘m nog? Voor degene die niet weten waar ik het over heb: de walkman was een draagbare casettespeler die ontwikkeld werd door Sony, het was een groot succes in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw. Pas in 2010 stopte Sony met de productie van de walkman met audiocassette. In ongeveer 31 jaar heeft Sony ruim 200 miljoen walkmans die met audiocassettes konden draaien verkocht.

Voorbeeld van een Jaren 80 walkman
Een musicasette is een cassette waarop reeds in de fabriek muziek is opgenomen. Men verwachtte dat deze de grammofoonplaat zou vervangen. Om deze te kunnen afspelen kwamen er cassettespelers op de markt, zoals de walkman. Deze waren dus niet geschikt om op te nemen, maar alleen om casettes af te spelen. Het ding werkte heel simpel: Je stopt een cassette erin, drukt op play en vervolgens krijg je muziek te horen. Ookal hebben we het vaak over de walkman, de officiële term is: ‘Portable Cassettespeler’.

De walkman was revolutionair, voor het eerst in de geschiedenis kon de gewone burger overal muziek luisteren. Het bracht veel meer kleur in het dagelijks leven, iets wat we ons vandaag de dag echt niet meer kunnen voorstellen. We zijn zo gewend geraakt aan het bestaan van MP3-spelers, muziek luisteren is tegenwoordig niet eens meer voldoende. Als je geen films en series kan kijken op je mobiele apparaat hoor je er niet bij.

Maar wat misschien nog wel het grootste verschil is als je het muziek luisteren van nu vergelijkt met vroeger, is het feit dat er geen casette, CD of zelfs geheugen meer nodig is op je audiospeler. Sinds de komst van diensten zoals Spotify is het mogelijk om zo’n beetje alle muziek die bestaat te streamen. Nooit meer hoeven we CD’s te kopen, het enige wat nodig is is een account en alle muziek van de wereld is binnen handbereik.

Zonder de uitvinding van de Portable Casettespeler was de kans groot geweest dat we nog steeds waren blijven hangen in de tijd van het ‘oude muziek luisteren’. Stel je voor dat we alleen nog maar via de radio onze favoriete muziek konden beluisteren. Dat zou onze wereld een stuk saaier maken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten