woensdag 26 maart 2014

Blog 3: Semiotiek/beeldtaal


In deze blog laat ik jullie twee foto’s zien waar ik vervolgens wat over vertel. Denk hierbij aan wat er precies te zien is op de foto, wat de foto suggereerd, wat voor kennis er nodig is om de foto te begrijpen en of de foto’s neutraal zijn, of dat er een politieke opvatting in zit.
Laten we maar beginnen met de eerste foto:

Op deze foto zie je in jongetje gehuld in een carnavalskostuum. Hij kijkt naar de traditionele Rosenmontag-carnavalparade. Het lijkt een beetje alsof het jongetje helemaal in z’n eentje naar de optocht staat te kijken, er is niemand te zien die bij hem hoort.

Dit geeft een eenzaam gevoel. Vooral de houding van het jongetje, die z’n hoofd een beetje scheef houdt, versterkt dit. De manier waarop de tas naast hem staat doet je bijna denken dat het jongetje in z’n eentje de wereld rondreist, hij lijkt bijna een karakter uit een kinderboek.

Maar de werkelijkheid is heel anders, want het verhaal achter deze foto gaat niet over een eenzaam jongetje dat naar een carnavalsoptocht staat te kijken. Zoals ik al eerder zei is dit de Rosenmontag-carnavalparade in Düsseldorf. Het jongetje was dus zeker niet alleen. Integendeel, er stonden duizenden mensen lang de kant te kijken naar de vele carnavalswagens die langs kwamen rijden, en de sfeer daar in Düsseldorf was alles behalve droevig en eenzaam.






Foto 2

Op deze foto zie je een vrouw met een Oekraïense vlag om d’r heen, ze kijkt naar de vele bloemen die zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de protestanten die het leven hebben gelaten tijdens de demonstraties in Kiev.

Deze foto suggereerd min of meer hetzelfde als de eerste foto, alleen het grote verschil is dat het verhaal achter de foto’s compleet het tegenovergestelde is van elkaar. Want waar de eerste foto het gevoel van eenzaamheid gaf terwijl dat niet echt zo was. Geeft deze foto een perfect beeld van de huidige situatie in Oekraïne. Honderden doden zijn er gevallen, en nog steeds gaat de strijd door.

Om de foto beter te kunnen begrijpen is het noodzakelijk om te weten wat er aan de hand is Oekraïne. Het verhaal van de persoon die te zien is op de foto hoeft niet worden uitgelegd, alleen kennis over de gebeurtenissen die op de achtergrond spelen zijn noodzakelijk.

De foto is vrij neutraal, maar je zou er politieke opvattingen over kunnen hebben. Zoals: ‘’Zie hier de schade die de

Oekraïnse overheid onder leiding van Janoekovitsj heeft aangericht.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten